Ford Mustang T-5 1967 a német Mustang

14.990.000 Ft 13.990.000 Ft

Kivitel Kupé
Állapot Kitűnő
Km 15.500 km
Évjárat 1967/5
Motor Benzin 4700 cm3
Teljesítmény 213 LE
Hajtás Hátsó
Sebességváltó fajtája Kézi
Külső szín Kék
Belső szín Fekete
Trust Badge Image

Részletek

A Ford Mustang az autóipar ikonja, a Ford gyár legnépszerűbb modellje, 1964 óta van gyártásban. Mind közül az első generáció volt a legsikeresebb, népszerűségét annak köszönhette, hogy az első izomautó volt. Lehengerlő menetteljesítménnyel bírt, emellett kényelmes volt akár négy felnőtt számára is, puha bőrfotelekkel és nagy csomagtartóval. A Mustang első generációjánál mindez még könnyű karosszáriával és erős, nyomatékos motorokkal is párosult a későbbi generációkra ez már nem volt sajnos jellemző. Sikerének záloga volt az is, hogy a kiváló menetteljesítményén felül teljesen egyénre lehetett szabni, sok külső és belső színben és felszereltséggel volt rendelhető, így szinte megszámlálhatatlan színösszeállítása és variánsa van, illetőleg utólagosan is gazdagon változtatható, módosítható, a mai napig is lényegében egy önálló iparág létesült a Mustangok teljesítmény növelésére, esztétikai kiegészítésére.
Jelen példány egy nagyon ritka T-5 ös modell, amelynek egyediségén felül érdekes története is van.
A Mustangot megjelenését követően Németországban is értékesíteni kezdték, a Mustang kimagasló sikere az európai elit számára is vágyott státuszszimbólummá tette az autót, sok Németországban állomásozó gazdag amerikai tiszt is vágyott az otthon népszerű modellre, így idővel készítettek kevés darabszámban európai modellt is. Ezek az európai piacra gyártott modellek az egyik legritkább „Mustang”-ok.
A Ford ezeket a modelleket ugyanis nem tudta Mustang néven értékesíteni, mivel a német Krupp művek egy teherautójára már használta a Mustang elnevezést, így ezeket T-5 néven árulták, ami a Mustang gyári kódja volt a fejlesztése során.
A T-5 ös esetében a Mustang erősebbik V8-as motorja az európai vásárlók kedvéért kézi váltóval is elérhető volt és a T-5 ösök a Shelby GT350 Mustang tuningolt futóművét kapták meg azért, hogy az európai elvárásoknak megfelelően stabilabb és kanyarban is jobban vezethető legyen az autó. Mindez azt eredményezte, hogy ezek modellek még jobb menetteljesítményeket értek el.
További kisebb módosításokat is eszközöltek rajtuk, mint a megfelelő külső lámpákat, eredeti, gyári km-es műszerezettséget, eltérő kormányt és jó pár egyedi kiegészítőt az utastérben, T-5 jelvényt kapott a kocsi oldalán, hátulján és benzin sapkáján. Ezek is egyedivé teszik a modellt és ezeket a T-5 ös kiegészítőket már több évtizede nem lehet utólag megkapni.
Magas ára és drága egyedi tulajdonságai miatt az Európának gyártott T-5 ös medellekből 1967 és 1973 között mindössze 3631 darab készült! (Az 1970 után készített kevésbé esztétikus és rosszabb teljesítményű „grand” Mustangot is ide számítva). Egy 2017-ben végzett kutatás szerint ezen legyártott mennyiségből már csak 451 példány van forgalomban, amiből 297 darab található az Egyesült Államokban Amerikában keresett modell egyedisége miatt a T-5-ös és már csak 154 darab volt található Európában, nem ismert, hogy ebből hány darab készült 1969-ig a legerősebb motorral és kézi váltóval együtt, de ezek száma nagyon kevés lehet.
Jelen példány is az utóbbi, a legerősebb motorral ellátott, kézi váltós modell, amely kitűnő műszaki és esztétikai állapotban van.
Motorja kifogástalan, váltója úgyszintén, kifejezetten dinamikus és szépen húz, jól pörgethető tökéletesen veszi a fokozatokat. Hasonlóan szép a fényezése is, belsejében a bőr ülések tökéletesek, műszerfala kifejezetten esztétikus, lényegi hiba nincs az autón. Színösszeállítása a világos kék-metál a fekete bőr belsővel az egyik legszebb a „Mustangok” közül. Futásteljesítménye valóban mindössze 16 ezer kilométer, állapota alapján ez hihető. Az autó Hollandiából származik és látszik rajta, hogy az autónak gazdája volt, nem pedig tulajdonosa. Kifejezetten szépen megőrzött darab, nem felújított példány.
Érdemes eljönni megnézni, nem valószínű. hogy valaha másik T-5-össel fog találkozni, ilyen állapotban pedig biztosan nem.
Befektetésnek is kiváló, mivel a Mustang népszerű modell, éves szinten két számjegyű százalékos értéknövekedéssel és a T-5 egy rendkívül ritka és erős modell európai utakra optimalizálva. A hasonló állapotú, motorizáltságú és futásteljesítményű példányok ára amennyiben kapható 50 ezer euró feletti.
Igény esetén a gépjármű OT vizsgáztatásában is segítünk, a gépjármű jelen állapotában erre kifejezetten alkalmas.

Kosár

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping