Ford Mustang T-5

14.990.000 Ft

Kivitel Kupé
Állapot Kitűnő
Km 15.500 km
Évjárat 1967/5
Motor Benzin 4700 cm3
Teljesítmény 213 LE
Hajtás Hátsó
Sebességváltó fajtája Kézi
Külső szín Kék
Belső szín Fekete
Trust Badge Image

Részletek

Rendkívül ritka és megőrzött állapotú Ford Mustang „T5” eladó!

A Ford Mustang az autóipar ikonja, a Ford gyár legnépszerűbb modellje, 1964 óta, 58 éve van gyártásban és eddig 6 generációt élt meg. Mind közül az első generáció volt a legsikeresebb, népszerűségét annak köszönhette, hogy az első izomautó volt, annak minden pozitív jellemző tulajdonságával, így kényelmes volt akár öt felnőtt számára is, nagy csomagtartóval és egyben lehengerlő menetteljesítményekkel bírt. A Mustang első generációjánál mindez még könnyű karosszáriával (V8-as motorral is mindössze 1360 kg volt) és erős, nyomatékos motorokkal is párosult (a későbbi generációkra ez már nem volt sajnos jellemző). Sikerének záloga volt az is, hogy kiváló menetteljesítményén felül sok külső és belső színben és felszereltséggel volt rendelhető, így szinte megszámlálhatatlan színösszeállítása és variánsa van, illetőleg utólagosan is gazdagon változtatható, módosítható, a mai napig is lényegében egy önálló iparág létesült a Mustangok teljesítmény növelésére, esztétikai kiegészítésére.

A teljesítménye, a sokszínűsége, majd a kialakult megbízhatósága és nimbusza rendkívül népszerűvé tette, az első generációból 1969-ig, pár év alatt 2 millió 375 darabot adtak el.

Jelen példány egy nagyon ritka T-5-ös modell, amelynek egyediségén felül érdekes története is van.

A Mustangot megjelenését követően Németországban is értékesíteni próbálták, annak ellenére, hogy a 60-as években az európai piacon ritkán lehetett eladni amerikai autót, mivel nagy teljesítményük és méretük miatt relatíve drágák voltak és fogyasztásuk is magas volt. Viszont a Mustang kimagasló sikere az európai elit számára is értékesíthetővé tette az autót, sok Németországban állomásozó gazdag amerikai tiszt is vágyott az otthon népszerű modellre, így idővel készítettek – igaz kevés darabszámban – európai modellt is. Ezek az európai piacra gyártott modellek az egyik legritkább „Mustang”-ok.

A Ford ezeket a modelleket ugyanis nem tudta Mustang néven értékesíteni, mivel a német Krupp művek egy teherautójára már használta a Mustang elnevezést és nem adta el a Fordnak a jogot a név használatára, így a Ford az európai piacra gyártott modelleket T-5 néven árulta, ami a Mustang gyári kódja volt a fejlesztése során.

A T-5 ös esetében a Mustang erősebbik V8-as motorja az európai vásárlók kedvéért kézi váltóval is elérhető volt és a T-5 ösök a Shelby GT350 Mustang tuningolt futóművét kapták meg azért, hogy az európai elvárásoknak megfelelően stabilabb és kanyarban is jobban vezethető legyen az autó. Mindez azt eredményezte, hogy ezek az európai modellek még jobb menetteljesítményeket értek el.

További kisebb módosításokat is eszközöltek rajtuk, mint az európai igényeknek megfelelő külső lámpákat, eredeti, gyári km-es műszerezettséget, eltérő kormányt és jó pár egyedi kiegészítőt az utastérben (egyes T-5-ösök, bár nem mindegyik kapott T-5 jelvényt a kesztyűtartó feletti részre) és a kocsi oldalán, hátulján és benzin sapkáján. Ezek is egyedivé teszik a modellt és ezeket a T-5 ös kiegészítőket már több évtizede nem lehet utólag megkapni.

Magas ára és drága egyedi tulajdonságai miatt az Európának gyártott T-5-ös medellekből 1967 és 1973 között mindössze 3631 darab készült! (Az 1970 után készített kevésbé esztétikus és rosszabb teljesítményű „grand” Mustangot is ide számítva). Egy 2017-ben végzett kutatás szerint ezen legyártott mennyiségből már csak 451 példány van forgalomban, amiből 297 darab található az Egyesült Államokban (Amerikában keresett modell egyedisége miatt a T-5-ös) és már csak 154 darab volt található Európában, nem ismert, hogy ebből hány darab készült 1969-ig a legerősebb motorral és kézi váltóval, de ezek száma nagyon kevés lehet.

Jelen példány is az utóbbi, a legerősebb motorral ellátott, kézi váltós modell, amely kitűnő műszaki és esztétikai állapotban van.

Motorja kifogástalan, váltója úgyszintén, kifejezetten dinamikus és szépen húz, jól pörgethető tökéletesen veszi a fokozatokat. Hasonlóan szép a fényezése is, belsejében a bőr ülések tökéletesek, műszerfala kifejezetten esztétikus, lényegi hiba nincs az autón. Színösszeállítása a világos kék-metál a fekete bőr belsővel az egyik legszebb a „Mustangok” közül. Futásteljesítménye valóban mindössze 16 ezer (!) kilométer lehet, állapota alapján ez hihető. Az autó Hollandiából származik és látszik rajta, hogy az autónak gazdája volt, nem pedig tulajdonosa. Kifejezetten szépen megőrzött darab, nem felújított példány.

Érdemes eljönni megnézni, nem valószínű. hogy valaha másik T-5-össel fog találkozni, ilyen állapotban pedig biztosan nem.

Befektetésnek is kiváló, mivel a Mustang népszerű modell, éves szinten két számjegyű százalékos értéknövekedéssel és a T-5 egy rendkívül ritka (és erős) modell európai utakra optimalizálva. A hasonló állapotú, motorizáltságú és futásteljesítményű példányok ára (amennyiben kapható) 50 ezer euró feletti.

Igény esetén a gépjármű OT vizsgáztatásában is segítünk, a gépjármű jelen állapotában erre kifejezetten alkalmas.

 

Kosár

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping